Kokemuksia Vantage M -sykemittarista


Vantage M:ssä on pyöreä näyttö, johon mahtuu paljon infoa. Toiset saattavat kokea näytön liian isoksi, minä en.


Sain syntymäpäivälahjaksi uuden sykemittarin eli Polarin Vantage M:n. Laite on ollut minulla käytössä nyt vajaan kuukauden. Kirjoitain joitakin käyttökokemuksia myös tänne blogiin.

Olen omistanut aikaisemmin kolme Polarin mittaria, joista viimeisin oli M430. Vantage M toimii hyvin samanlaisella peruslogiikalla, mutta totta kai siinä on enemmän ominaisuuksia ja hienouksia kuin aikaisemmissa mittareissani.

Kaunis ja kevyt

Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, ulkonäöllä on ainakin minulle merkitystä. Olen esteetikko ja pidän hyvin suunnitelluista esineistä, joissa yhdistyy käyttäjäystävällisyys ja estetiikka. Turhaa kikkailua en arvosta.

Vantage M on mielestäni kaunis. Pyöreä kellotaulu ja kapea ranneke erottuvat hyvin edukseen, jos vertaa mallia esimerkiksi M430:een, joka on melkoisen tasapaksu mokkula äijämaisella rannekkeella. Vantagen kellotauluun mahtuu myös koon puolesta paljon infoa, vaikka joku saattaisi moittia näyttöä liian isoksi. Minä en. Kello on myös yllättävän kevyt.

Näppäimet löytyvät kellon reunilta samalla logiikalla kuin aikaisemmastakin Polaristani. Kesti kuitenkin muutaman päivän tottua käyttämään näppäimiä, koska kellotaulun muoto on pyöreä ja sormeni asettuvat sen ympärille hieman eri tavalla kuin edellisen kellon.

Mittarin latauspiuha on myös toimivampi kuin edellisen mittarini. Vantage M:ssä piuha kiinnittyy kelloon näppärästi magneetin avulla.


Sykevälivaihtelu kertoo palautumisesta

Aivan uutta ovat nightly recharge -toiminto ja ANS-tiedot, joista selviää unenaikainen keskisyke, sykevälivaihtelu ja hengitystiheys. Monet käyttävät palautumisen seurannassa nykyään sykevälivaihtelua. Perusidea on, että mitä suurempi arvo on numeerisesti sen paremmin on palautunut. Ohessa hyvä linkki: sykevälivaihtelu.

M430-mallissa ei tällaista toimintoa ollut, vaan seurasin omaa sykettäni niin, että katsoin aamulla, miten matalalle syke oli tippunut yöllä. Opin tulkitsemaan siitä omaa palautumistani. Vantage M ei näytä kellotaulussa uniajan alinta sykettä, vaan keskiarvon (paitsi jos jatkuva sykeseuranta on päällä koko ajan). Tietokoneelle ja puhelimelle ladattavasta Polar Flow -ohjelman aktiivisuustiedoista löytyy kuitenkin sekä uni- että valveillaoloajan alin syke.

Nightly recharge -toiminnossa on myös unen tiedot, joissa on osittain samaa infoa kuin M430:ssäkin. Uutta on kuitenkin mm. se, että tiedoissa näkyvät unisyklit, REM-unen, syvän ja kevyen unen määrät.



M430-mallissa näytöllä näkyy minimisyke sekä päivällä että yöllä. Vantage M:ssä vuorokauden sykkeet saa näkyville näytölle, jos pitää kellossa päällä jatkuvaa sykeseurantaa. Itse pidän jatkuvan sykeseurannan päällä vain öisin.


Sykemittareita ja esim. Oura-sormusta on kritisoitu siitä, etteivät ne voi mitata unitietoja tarkasti. Jos haluaa mahdollisimman todenmukaiset unitiedot, pitäisi tutkia aivojen sähköistä toimintaa aivosähkökäyrätutkimuksella. Koen kuitenkin itse, että NR-toiminto antaa ihan hyvät suuntaviivat sekä omasta unesta että sen laadusta mutta myös palautumisesta. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jokaisella on paitsi yksilölliset sykkeet myös yksilöllinen sykevälivaihtelu eikä näitä arvoja kannata verrata kenenkään toisen arvoihin.

Sykevälivaihteluun vaikuttavat monet asiat, kuten treeni, stressi ja alkoholi. Illalla nautittu yksi olut näkyy välittömästi ainakin minun sykevälivaihtelussani. Pikkujouluviikonlopun jälkeen kelloni ei näyttänyt minulle ANS-tietoja eikä unitietoja lainkaan, koska olin sen mukaan nukkunut alle neljä tuntia ja mittaria pitäisi pitää kädessä yhtäjaksoisesti vähintään neljä tuntia, jotta saisin tiedot.

Olisi toki ollut mielenkiintoista nähdä nämäkin tiedot, mutta toisaalta eipä tullut ainakaan ylimääräisiä paineita huonosta palautumisesta, kun se ei näkynyt numeerisesti ranteesta. Moni meistä tietää olon juhlien jälkeen, eihän se koskaan pirtein mahdollinen ole. Silloin onkin hyvä vain levätä juhlat pois ja palata liikunnan pariin myöhemmin.


Kardiokuorma vaatii vielä opettelua

Vantage M:ssä on tuttuun tapaan myös aktiivisuustiedot, jotka löytyivät jo M430:stäkin. Uutta on kardiokuorman status, jossa on neljä aluetta: aliharjoittelu, ylläpitävä, kehittävä ja ylikuormittava. Rasitus ja sietokyky esitetään numeroita.

Tämä toiminto vaati vielä itseltäni perehtymistä ja kellon sisään ajamista. Aloin käyttää mittaria puolimaratonin jälkeisellä lepojaksolla enkä vieläkään ole treenannut yhtään kovaa viikkoa, jolloin saatan juosta jopa sata kilsaa ja tehotreenejä on kaksi.

Pidän myös hieman huvittavina tekstejä, jotka kertovat tilastani. Kehittävällä alueella ollessani kello kertoo minun harjoitelleen progressiivisesti, minkä pitäisi parantaa kuntotasoani. Seuraavana päivänä, jos treeni menee ylikuormittavan alueelle, kello varoittaakin jo loukkaantumis- ja sairastumisriskin kasvamisesta. Lisätietoja mm. kardiokuormasta löytyy oheisesta linkistä: kardiokuorma.



Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa sykevälivaihteluun ja palautumiseen heikentävästi.

Rannesykemittaukseen en luota 

Vantage M:ssä on siis rannesykemittaus kuten M430:ssäkin. Ensimmäisen kerran kokeillessani tätä toimintoa juostessani, ranneke jäi liian löysälle ja sykkeet olivat tapissa. Kun kiristin ranneketta, sykkeet tippuivat. Pari kertaa ranneke on jäänyt liian löysälle eikä sykkeitä ole tullut lainkaan näkyviin.

Käytän rannesykemittausta lähinnä silloin, kun juoksen työmatkoja enkä jaksa viritellä sykevyötä. M430:ssä rannesykemittaus näytti jatkuvasti liian alhaisia sykkeitä, mikä tarkoitti sitä, että kun katsoin edistymistäni Polar Flow'n Running indexistä, olin aika kova maratoonari.

Muutaman viikon käytön perusteella Vantagen rannesykemittaus vaikuttaa olevan kuitenkin hieman tarkempi kuin M430:n, mutta en edelleenkään omalla kohdallani luota tähän toimintoon. Kun haluan saada mahdollisimman tarkkaa dataa sykkeistäni, käytän aina sykevyötä.


Muita ominaisuuksia

Vantagen näyttöominaisuuksia pääsee muokkaamaan Polar Flow'ssa. Itselleni ovat tärkeitä kierrosajat etenkin vetotreenejä tehdessäni, joten säädin kelloni näyttöä niin, että näen aina kuluvan kierroksen ajan.

Polar Flow'ssa voi säätää myös laji-ikoneita. Poistin oman kelloni näytöstä sellaisia lajeja, jotka koin itselleni täysin turhaksi. Uutus, jonka jätin, on juoksumatto. Kerran testattuna se tuntui toimivan ihan hyvin.

Kun olen käyttänyt kelloa pimeään talviaikaan, erinomainen ominaisuus on ollut valo, joka syttyy automaattisesti, kun nostan kättäni ja katson kelloa. Valon avulla näen näytön hyvin, eikä minun tarvitse erikseen painaa valonäppäintä - erittäin käyttäjäystävällistä!


PS Minulla ei ole mitään kaupallisia yhteistyökuvioita Polarin kanssa, enkä ole tällaisista yhteyksistä tai tuotteiden mainostamisesta blogissani millään muotoa kiinnostunut.



Synttärilahja vielä laatikossa odottamassa korkkaustaan.













Kommentit