Ihana paha sokeri - ja vinkit sen vähentämiseen

Varsinkin kesällä jäätelö kuuluu lempiherkkuihini. 

Eletään taas suklaan ja muiden herkkujen luvattua aikaa. On pipareita, glögiä, konvehteja ja marmeladeja, joulutorttuja ja maustekakkuja. Joulunaikana moni antaa itselleen luvan herkutella oikein huolella. Terveellisemmän ravinnon aika on sitten tammikuussa, jolloin vaakakin saattaa muistutella asiasta.

Monet joulunajan herkut sisältävät kuitenkin paljon sokeria, sen eri muodoissa. Kun puhutaan sokerista, tarkoitetaan usein sakkaroosia, jota lisätään moniin elintarvikkeisiin. Kaikki sokerit ovat hiilihydraatteja. Lisää aiheesta muun muassa: Sokerit ja Wikipedia/sokerit.

Vähemmän ja harkitummin

Rakastan suklaata ja jäätelöä, kaikenlaisia suklaakakkuja ja glögejä. Imelletty perunalaatikko on jouluruuista se, jota ilman juhlapöytä tuntuu vajaalta. Suhtaudun kuitenkin makeisiin herkkuihin eri tavalla kuin vielä viisi vuotta sitten: syön niitä vähemmän ja harkitummin.

Syy on yksinkertainen: esimerkiksi sakkaroosi on ravintoköyhää. Se ei sisällä kuituja, vitamiineja tai hivenaineita, energiaa kylläkin. Eikä sokerilla tunnu olevan terveysvaikutuksia vaan päinvastoin. Ks. lisää: Terveyskirjasto/sokeri. Kun 50 alkaa olla ikämittarissa lähempänä kuin 40, olen entistä kiinnostuneempi terveyteen vaikuttavista asioita, ja yksi niistä on ravinto.

Sakkaroosi on ravintoköyhää, sillä se ei sisällä hyödyllisiä ravintoaineita.

Ihminen toki tarvitsee sokeria, mutta suositeltu päivämäärä on varsin pieni, noin 50 grammaa. Sen saamiseksi ei tarvitse tehdä taikatemppuja tai ostaa erityisruokia, sillä jo 1 desilitra perusmehua sisältää noin 11 grammaa sokeria (lähde: Fineli).

Sokeria ei tarvitse kuitenkaan demonisoida. Mutta sen "nauttimiseen" voi suhtautua tiukalla kohtuudella, jos on ylipäätään kiinnostunut siitä, mitä suuhunsa laittaa ja mitkä ovat ravinnon terveysvaikutukset. 

Suomalaiset ravitsemussuosituksetkin tunnustavat ravintokolmion huipulla olevat "sattumat", jotka eivät kuulu jokapäiväiseen terveyttä edistävään ruokavalioon, mutta ovat paikallaan silloin tällöin. Tällaisia sattumia voivat olla juuri imelät herkut, kuten suklaa ja jäätelö. 

Yllättäen tykkään myös suklaan ja jäätelön yhdistelmästä.

Koska harrastan juoksemista, myös energiaa kuluu perustreenikaudella, ja hiilihydraatit ovatkin osa ravintoani. En kuitenkaan suosi sokeria oikeastaan kuin maratonille tankatessani ja maratonin aikana energiageelejä syödessäni. Silloin, kun energiaa pitää saada elimistöön nopeasti.

Koska tykkään listaamisesta, kirjoitin alle muutaman vinkin, joiden avulla sokeria voi halutessaan vähentää omasta ruokavaliostaan.

1. Kohtuu kaikessa

Tämä on vähän nihkeä ja ankea sanonta, mutta sopii myös sokeriin. Pari palaa suklaata silloin tällöin ei heilauta vaa'an lukemia, mutta pari levyä usein onkin toinen juttu. Muistan hyvin nuoruusvuodet, kun suklaalevy upposi hetkessä. Nykyään pystyisin toki moiseen suoritukseen, mutta olen niin tylsä ihminen, että saan kiksini muutamasta palasesta.

2. Lue tuoteselosteet

Monet elintarvikkeet, kuten jugurtit tai myslit, saattavat sisältää yllättävän paljon sokeria. Kun kaupan hyllyihin tulee kiinnostavia uutuustuotteita, katson yleensä aina, paljon ne sisältävät sokeria. Suosin myös proteiinipatukoita ja -juomia, joihin ei ole lisätty sokeria. Myös osa makeustusaineilla makeutetuista tuotteista ovat ihan toimivia, kuten appelsiini-mango-mehu (Marli/Vital).

Ostan usein proteiinipatukoita, joihin ei ole lisätty sokeria.

3. Vaihda leivos leipään

Herkutella voi ja kannattaakin, mutta jokapäiväisen leivoksen tai pullan voi vaihtaa esimerkiksi leipään. On varmaan aluksi vaikeaa, kun sokeri ei "humahdakaan päähän", mutta kaikkeen tottuu, myös pullattomaan päivään. Omien tottumusten tai tapojen muuttaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta kun muutoksessa pääsee alkuun, siitä tulee nopeasti normi.

4. Ei kilokaupalla hedelmiä tai marjoja

Suomalaiset marjat sisältävät hyviä vitamiineja, mutta myös sokeria, joten marjoja tai hedelmiä ei kannata syödä ylettömästi. Kasviksia voi ottaa marjojen rinnalle. Itse napostelen esimerkiksi kirsikkatomaatteja iltaisin, terveellistä ja vähän nuivaakin, mutta toimii! 

Mansikat ovat makeita ja herkullisia varsinkin tuoreena, mutta myös ne sisältävät sokeria.

5. Limsat ovat helvetistä

Ainakin, jos uskoo monia tutkimuksia. Nimenomaan sokeriset virvoitusjuomat ovat monien liikakilojen ja terveyshaittojen taustalla. Tykkään ihan hulluna Coca-Colasta, josta on onneksi saatavilla kevytversio eli Zero, joka onkin yksi lempijuomistani. Se on makeutettu aspartaamilla ja asesulfaami K:lla. Kofeiinin takia en juo Zeroakaan pullotolkulla.

6. Salli sattumat

Totaalikieltäytyjäksi sokerin suhteen ei kannata alkaa, ainakaan loppuelämäksi. Itselleen kannattaa sallia sattumat silloin tällöin. Jos jostakin asiasta tekee itselleen kielletyn hedelmän, ajatukset yleensä alkavat kippua asian ympärillä. Toki tämäkin on yksilöllistä, onhan joskus helpompi olla syömättä palaakaan suklaata kuin ottaa yksi, jonka jälkeen onkin pakko ottaa vielä pari...

7. Palkitse itsesi jollakin muulla kuin herkulla

Jos olet sitä tyyppiä, joka tykkää palkita otseään esimerkiksi onnistuneesta treenistä tai työjutusta, palkitse itsesi muuten kuin valtavalla määrällä herkkuja. Tykkään esimerkiksi "palkita" itseni pitkän päivän jälkeen täysmaitoon tehdyllä latella. 


Jos tunnustaudut sokerihiireksi, kokeilepa muutama viikko vähemmän sokerista elämää. Jos haluat, voit jakaa kokemuksesi esimerkiksi blogini kommenttiosiossa. 

Maukasta, lämmintä ja valoisaa joulunodotusta!


Syntisen hyvää ja energistä!


Kommentit