Sivuseikkoja

Ette ikinä arvaa, mihin katseeni kiinnittyy tässä kuvassa.


Les Nuits - Yölliset tunnit -balettia seuratessani mietin, kuka korjaa tanssijoiden käyttämät korkkarit pois lavalta. KOM-teatterin Veriruusuissa pohdin, mistä materiaaleista on valmistettu kukat, jotka lopussa heitetään lavalle. Monesti kiinnitänkin huomiota epäolennaisiin asioihin, tai ainakin niihin, jotka vaikuttavat vähemmän tärkeiltä.

Helsingin tanssiopiston kevätnäytöksessä istuin sellaisella paikalla, että näin lavan vasemman laidan. Sieltä kurkittiin, odotettiin omaa vuoroa ja liikuskeltiin muutenkin. Taaperoiden tanssiesitys oli ihan omaa luokkaansa: päätähdet saivat huomion ihan omina itsenään. He huiskuttelivat yleisölle ja sooloilivat - kerrassaan hurmaavaa!

Vaikka onkin kiitollista katsoa viimeisen päälle hiottuja esityksia: tanssia. balettia, teatteria, joskus nämä niin sanotut sivuseikat ja odottamattomat tapahtumat tekevät esityksestä jotenkin inhimillisemmän, läheisemmän.

Kerran yhdessä teatteriesityksessä, jonka nimeä en enää muista, rikkoutui lasipurkki. Mietin, kuuluikohan se käsikirjoitukseen, mutta harvoin lasinsirpaleita halutaan lavalle. Myöhemmin kuulin särkymisen olleen vahinko. Näyttelijät improvisoivat tilanteen hienosti, jostakin löytyi harja, jolla joku näyttelijöistä lakaisi sirpaleet pois ikään kuin osana esitystä.

Näyttelyitä katsoessa sivuseikat ovat vähän erilaisia. Sitä voi jäädä ihastelemaan museon ikkunasta avautuvaa näkymää, mikä saattaa olla koskettavampi kokemus kuin jokin teos. Kehyksistä ja niiden merkityksestä olen kirjoittanut jo aikaisemminkin, ja ne eivät ole sivuseikkoja, vaan osa taideteosta.

Bertolt Brechtin käsite vieraannuttaminen viehättää minua. Vieraannuttamisessa on kysymys muun muassa siitä, että katsoja suhtautuu näkemäänsä kriittisesti. Eli emme solahda totaalisesti jonkun esityksen lumoihin, vaan psymme skarppeina. Tekijät saattavat myös tietoisesti herätellä katsojia, kysymällä esimerkiksi kesken esityksen, onko tämä totta?

Sivuseikat liittyvät vieraannuttamiseen, ovat ikään kuin sen serkkuja tai pikkuserkkuja. Lasten vilkutukset kesken esityksen, tanssijat siirtämässä korkokenkiä, ruusut jotka eivät ole aitoja, kulisseissa tapahtuva kuhina - kaikki nämä sivuseikat piristävät, herättelevät ja saavat aikaan jopa ajattelua - ja sehän on suorastaan suotavaa!
Kommentit