Viisi teesiä ja antiteesiä

Vuosien mittaan olen kuullut monia juoksemiseen liittyviä hokemia, ajatuksia, mantroja ja lauseita, joita tässä yhteydessä kutsun teeseiksi. Näitä teesejä voi pitää ohjeina, ja ne ovat lainattuja, varastettuja, muilta omittuja ja opittuja. Antiteesit ovat niin ikään kantautuneet korviini jostakin, ja olen niitä hieman mukaillut - tietenkin kieli poskessa.Viisi teesiä


Älä juokse terveydelläsi
Jos olet sairas, älä treenaa. Tällöin on levon paikka. Sairaana tehdyt treenit eivät tuota vastetta ja saattavat viedä kuntoasi vain huonompaan suuntaan ja olla jopa vaarallisia. Jos sinulle on määrätty juoksukielto, noudata sitä. Älä lähde toikkaroimaan kipsi jalassa tai sykkeet tapissa ylirasitustilassa.

Pysy poissa telakalta
Jos haluat juosta maratoneja, pysy poissa telakalta. Peruskunto rakentuu juostujen kilometrien päälle, ja pitkät juoksutauot romuttavat sitä. Kun treenaat fiksusti ja lisäät määriä ja tehoja oikeassa suhteessa, riski kaikenlaisiin vammoihin ja vaivoihin pienenee. Muista myös huoltaa kehoa. Jos sinulla on jokin kipu tms. mene ajoissa lääkäriin. Älä arvaile.

Maltti on valttia
Kunto ei kohene kiiruhtamalla. Treenaa maltillisesti ja kuuntele itseäsi. Uskalla jättää treenejä välistä tai keventää niitä, jos et ole kunnolla palautunut tai arjessa on muuta kuormaa. Omien harjoittelusykkeiden ja vauhtien tunteminen helpottaa näitä päätöksiä.

Treeni kantaa
Usko ja luota siihen, että treeni kantaa, myös kisoissa. Jos et ole pystynyt treenaamaan tavoitteesi mukaisesti, älä odota ennätystä. Mitään taikatemppuja, joilla saisi kunnon kohoamaan vuorokaudessa, ei ole. Ei auta sauna, folio ja hikoilu. Älä luota pöljiin päiviin, sillä niitä ei ole.

Pyhitä lepopäivät
Nauti jokaisesta päivästä, jolloin ei ole treeniä. Jos et osaa nauttia, opettele! Älä myöskään kuormita näitä lepopäiviä höntsätenniksellä tai kiipeilyllä - myöskään omakotitaloa ei tarvitse suursiivota. Sanotaan, että kunto kasvaa levätessä eli elimistö korjaa harjoittelun aiheuttamat ns. normaalit vauriot levossa lähtötasoa vahvemmaksi.


Viisi antiteesiä


Kaikki paitsi juokseminen on turhaa
Juoksu on sinun ainut jumalasi, älä palvo muita lajeja äläkä mitään muutakaan, mikä voisi viedä aikaa ja energiaa Juoksulta. Jos erehdyt lukemaan kirjoja, pidä huoli, että ne käsittelevät vain juoksemista. Sama pätee elokuviin, teatteriesityksiin, taidenäyttelyihin ja musiikkiin. Hengaile vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka juoksevat itsekin tai tietävät juoksemisesta jotakin, joka saattaisi hyödyttää sinua.

Paranna vammat juoksemalla
Sillä se lähtee millä on tullutkin. Ei ole väliä, sattuuko kantapäähän, polveen vai nilkkaan, juokse se terveeksi. Mitä enemmän sattuu sitä kovempaaa juokse. Älä missään nimessä mene lääkäriin, fyssarille tai hierojalle. Hätätapauksessa kysy neuvoa Facebookin juoksuaiheisista ryhmistä. Muista tällöin ottaa valokuva siitä kehosi kohdasta, johon sattuu, ja merkata kynällä kuvaan kipukohta.

Jokainen treeni on kilpailu
Jos harjoittelet jossakin juoksuseurassa, muista kilpailla yhteisissä treeneissä, aina. Ei ole väliä, millä sykkeillä ja vauhdeilla juokset, tärkeintä on ylittää maaliviiva ensimmäisenä. Voit myös kehitellä erilaisia taktiikoita, joilla saat höynäytettyä kanssatreenaajiasi, esimerkiksi tasavauhtisissa vedoissa jojottelu voi toimia hyvin. Älä käytä sykemittaria.

Vertaa itseäsi muihin
Oli kyseessä sitten kisa tai harjoitus, vertaa aina itseäsi muihin. Iällä, sukupuolella, taustalla ja elämäntilanteella ei ole mitään merkitystä. Jos entinen Suomen mestari juoksee kympin 38 minuuttiin, sinunkin pitää pystyä siihen.

Tee aina ekstraa
Jos harjoittelet jonkin juoksuohjelman mukaan, tee aina ylimääräistä. Jos ohjelmassa on 20 kilometrin pitkä lenkki, juokse vähintään 25 kilometriä, mieluummin 30. Jos jostain äärimmäisen pakottavasta syystä joudut jättämään jonkun treenin välistä, tee tuplattreeni seuraavana päivänä. Jos sinulla on valmentaja, kaksinkertaista kaikki hänen määräämänsä treenit.
Kommentit