Kesän rikossarjat - top 5

Andreas Tillen kuva Islannista, lähde: Wikipedia.


1. Trapped

Islantilaisessa tv-sarjassa poliisipäällikkö Andri selvittää kahden kollegansa kanssa ruumistorson salaisuutta. Jännitys tiivistyy pieneen kylään, jonka lumimyrsky eristää muusta maailmasta. Torso ei jää ainoaksi murhaksi, ja kolmen poliisin työstä ei puutu haipakkaa. Virka-apu Reykjavikista ei pääse paikalle ja kun pääsee, luvassa ei ole ainakaan mitään hyvää.

Karu luminen talvi ei päästä ketään helpolla kylässä, jossa kaikki luulevat tuntevansa toisensa. Koruton islannin kieli ja maisemat luovat sarjaan omaperäisen tunnelman. Andri juo kahvia ja maitoa ja yrittää pysyä inhimillisenä ihmisenä avioeronsa keskellä. Se on välillä haastavaa, kun nukkuu anoppilansa sohvalla.


2. Ennen kuolemaa

Ruotsalaissarjassa vastakkain ovat Tukholman alamaailma, kroatialaislähtöinen mafia ja poliisi. Tapahtumat käynnistyvät, kun ruotsalainen poliisi Sven kaapataan. Kollegat alkavat selvittää tapausta, yksi heistä on Svenin rakastettu Hanne. Sven on tutkinut alamaailman touhuja, ja hänellä on soluttautuja, jonka koodinimi on Inez.

Korkean moraalin omaavan Hannen välit omaan poikaan Christianiin ovat kylmenneet, kun Hanne ilmiantoi poikansa huumebisneksistä. Christian on vapautunut vankilasta ja aloittelee uutta elämää tiskaajana ravintolassa. Perhesiteitä ja niiden merkitystä tarkastellaan sarjassa paitsi Hannen ja Christianin myös moottoripyöräjengin ja mafian näkökulmasta.


3. Jack Taylor

Jack Taylor on olueen ja viskiin menevä yksityisetsivä, jonka terävää kieltä ei hillitse edes veitsi kurkulla tai ase ohimolla. Taylor kulkee omia polkujaan ja ratkaisee tapauksen kuin tapauksen tavallaan, eikä ihan kaikkien lakipykälien mukaan, muutaman mutkan oikoen.

Kaikessa epäsovinnaisuudessaan entinen poliisi ja nykyinen antisankari Taylor olisi tylsä, jos hän ei mokaisi välillä ja pahasti. Tapauksia Taylorin kanssa selvittää nuori apuri Cody. Konstaapeli Kate Noonan tuo sarjaan poliisin näkökulman ja sen suolaisen romanttisen juonteen.


4. The Forest

Teinityttö katoaa metsään pienessä ranskalaiskylässä. Poliisin lisäksi tapausta alkaa tutkia tytön ranskan opettaja Ève, jolla on kyläläisten keskuudessa oudon maine. Ève on löytölapsi, jonka paikallinen lääkäri on kasvattunut kuin oman lapsensa.

Pian katoaa myös teinitytön kaksi kaveria, joista toinen on paikallisen poliisin Virginien ja tämän miehen adoptiolapsi. Jutun edetessä kyläläisten ihmissuhteet menevät monin tavoin solmuun. Myös Èven menneisyys ja metsän salaisuudet alkavat paljastua.


5. The Tunnel

Silta-sarjan brittiläis-ranskalaisen version tapahtumat käynnistyvät, kun Englannin kanaalin alla olevasta tunnelista löytyy ruumis. Se on aseteltu tarkasti kahden maan rajalle, joten myös kahden maan poliisivoimat alkavat tutkia tapausta.

Aisaparina on brittipoliisi Karl ja ranskalaispoliisi Elise. Silta-sarjan Sagan tavoin Elise on loistava rikostutkija, jolla on Asperger-piirteitä. Karl on puolestaan kaksikosta se sosiaalisesti taitavampi, mutta onnistuu silti sössimään ihmissuhteensa ties monettako kertaa.
Kommentit