Hyggeilyä suomalaisittain

Hyvä kahvi on nautinto!


Kuulin parisen vuotta sitten ensimmäisen kerran termin hygge. Joku puhui myös hyggeilystä. Sanoilla viitataan tanskalaisten tapaan ottaa elämä paikoitellen rennosti, kiireettömästi ja nautiskellen. Hyggeilyyn ei missään nimessä kuulu minuuttiaikataulut, to do -listat tai suorittaminen.

Muistan jotenkin kohauttaneeni tällekin trendille olkiani, kaikenlaista sitä. Hölmö sanakin vielä: hygge. Heh, heh!

Viime viikkoina ajatukseni ovat usein kääntyneet tanskalaisten outoon sanaan ja sen sisältöön. Voisiko hyggeilyssä kuitenkin olla jotakin itua? Ja vaikka unohtaisinkin tämän muotitermin ja miettisin ihan suomalaisittain: mitä kaikkea omassa elämässäni tarkoittaa kiireettömyys, rentous ja nautinto?

Hyggeilyyn ei missään nimessä kuulu mitkään listat. Siitä huolimatta tein listan niistä asioita, joiden äärellä koen itse olevani ainakin ihan vähän hyggeilijä.

Lukeminen

Olen lukenut siitä saakka, kun tämän taidon opin. Alakoulussa luin enemmän kirjaston kirjoja kuin koulukirjoja, eikä se todistuskaan kovin kummoinen ollut. Kävin koulussa, koska siellä oli käytävä. Paras hetki oli päästä kotiin juomaan kaakaota ja lukemaan Neiti Etsivää tai Aku Ankkaa. 

Paul Austerin kirjassa "Sattumuksia Brooklynissa" lukemista kuvataan varsin osuvasti: "Lukeminen on minulle pakotie ja nautinto, lohduttaja, mieluisin stimulanttini: lukeminen pelkästä lukemisen ilosta ja siitä kauniista hiljaisuudesta, joka ympäröi lukijaa silloin kun hän kuulee kirjailijan sanojen resonoivan tajunnassaan."

Minusta on ihana käpertyä viltin alle hyvän kirjan kanssa. Toisinaan otan evääksi pari palaa suklaata. Lähes aina nukahdan. Mutta sitä ennen olen saanut kävellä New Yorkin kaduilla tai Irlannin nummilla, tutustua henkilöihin, joita en tiennyt olevan olemassakaan, jakaa sellaisia suruja ja murheita, iloja ja rakkauksia, jotka eivät ole minun.

Myös lukeminen on oiva tapa rentoutua ja saada ajatukset irti arjesta.

Laadukkaat tv-sarjat

Pelkästään Netflixistä ja Ylen Areenalta löytyy tälläkin hetkellä monia laadukkaita eli taitavasti tehtyjä tv-sarjoja. Tv-sarjoja katsoessa mennään niin ikään jonkun toisen maailmaan, usein kuvitteelliseen sellaiseen, mutta silti tv-sarjat ovat ihan eri juttu kuin lukeminen.

TV-sarjojen katsomiseen liittyvät itselläni myös eri rutiinit kuin lukemiseen. Kun päivän duunit ja treenit on tehty ja jää hetki aikaa ennen nukkumaanmenoa, katson mielelläni jakson jotain laatusarjaa ja herkuttelen kevyesti. Se on myös ajatusten siirtämistä pois töistä ja muista tekemisistä. Rentoutumista ja valmistautumista yölepoon. 

Viime aikojen hyvistä sarjoista mainittakoon "Scott & Bailey", "Babylon Berlin" (3. tuotantokausi) sekä "The Queen's Gambit".

Saunominen

Saunominen on varmaan suomalaista hyggeilyä parhaimmillaan. Silloin, kun löylyistä ei ole kiire minnekään ja pukuhuoneessa odottaa kylmä olut. Varsinkin syksyllä ja talvella käyn saunassa aina, kun se on mahdollista. Palelen herkästi, joten sauna on minulle mieluisa paikka.

Tykkään saunoa yksin, mutta toki kaikki kaveriporukoiden saunaillat ovat tervetulleita. Hyggeilyyn pääsen ehkä kuitenkin parhaiten kiinni lojuessani yksin lauteilla. Taloyhtiön lenkkisaunakin on paras paikka silloin, kun siellä ei ole muita.

Vanhan mummolan ulkosauna on hyvä hygge-mesta, kun ei haaveilekaan remontista.


Kahvin juominen

Kun tulen töistä kotiin, lähes ensimmäisenä keitän kahvia. Meillä on hyvä kahvikone myllyineen, joten veden lämmittäminen, papujen jauhaminen ja maidon vaahdottaminen ovat rituaaleja, jotka kuuluvat tähän hyggeilyyn. Kunnon kahvi työpäivän suodatinversioiden jälkeen maistuu yleensä jumalaiselta. Viime aikoina on tullut käytyä harvemmin kahvilla kavereiden kanssa, mutta sekin on perushyvää relaamista. 

Päiväunet

Päiväunet kuuluvat vapaapäiviini. Olen ehdottomasti siestaihminen, sillä unien jälkeen jaksaa taas uusin eväin loppupäivän. Arkisin nukun usein junassa 15-30 minuutin tirsat, kun palaan töistä kotiin.

Oluen juominen

Muutaman oluen juominen silloin tällöin joko yksin tai hyvässä seurassa on relaamista parhaimmillaan. Ja nimenomaan silloin kun oluet jäävät pariin eikä jälkiseuraukset ole kovin radikaalit. Juon mielelläni oluen toisinaan myös ruuan kanssa, sillä se ikään kuin viimeistelee ruuan tuoman nautinnon. Lauantaisaunaan kuuluu ehdottomasti kylmä kalja.

Tykkää peruslagereista, kunhan ne ovat kylmiä. Erikoisoluista sour-tyyppiset juomat osuvat minun makuuni, ja ne tuovat vähän vaihtelua peruskattaukseen. Oluen äärellä on myös kiva jauhaa niitä näitä tai laittaa maailmaa parempaan kuosiin kavereiden kanssa tai vain istua yksin omien ajatusten kanssa.

Olut rentouttaa.

Kynttilät, koristevalot ja kukat

Arjen hyggeilyyn kuuluvat myös kynttilöiden sytyttäminen ja koristevalot pimeinä iltoina. Pieni juttu, joka tuo kivan tunnelman eikä vaadi kovin suuria ponnisteluja. Myös kukkien "hoitaminen" tai niiden ostaminen luovat yksinkertaista iloa. Ihan hygge-kamaa siis!

Ravintolaruoka

Hyggeily liitetään usein kotiin, mutta minulle hyggeilyä on myös ravintolassa syöminen. Nautin siitä, että saan mennä valmiiseen pöytään eikä minun ei tarvitse pilkkoa porkkanaa eikä tiskata kattiloita. Ruuan laittaminen kotona on joskus ihan kivaa, mutta rennompaa on aina mennä ulos syömään.

Kun käy pitsalla, ei tarvitse kotona pilkkoa valkosipulia ja tiskata astioita. Relaa!

Miksi hyggeilen?

Varsinkin arki on rytmiltään melko kiireistä, ja ainakin aamuisin minulla on todellakin minuuttiaikataulu. En halua herätä yhtään aikaisemmin kuin on pakko, joten siedän mieluummin vaikka pienen härdellin aamulla, kunhan voin nukkua mahdollisimman pitkät yöunet.

Olen myös tekijätyyppiä, aina jotain puuhaamassa. Siksi olen yrittänyt ottaa päivittäiseen elämään enemmän hyggeä, olkoon sitten niitä kynttilöitä ikkunoilla tai kukkien katselemista. Junamatkoilla olen priorisoinut unet ja jättänyt sosiaalisen median vähemmälle.

Suurin syyni hyggeilyyn on yksinkertainen. Minulla on yksi ainut elämä, miksi en päivittäin myös nauttisi siitä, jäisi hetkeksi istumaan aurinkoon tai viipyilisi kirjan äärellä. Lisäksi kilpakuntoilijana tiedän, että kroppa ja mieli tarvitsevat lepoa. Parasympaattista hermostoa kannattaa aktivoida, jos hyvät tulokset kiinnostavat. 

Kuormittavat asiat

Jos tekisin listan asioista, jotka kuormittavat päivittäistä elämää, yksi asia olisi puhelimien viestiketjujen äänet ja toinen melu. Huomaan oikeasti kaipaavani enemmän hiljaisuutta. Onneksi puhelimen ilmoituksineen saa äänettömälle. Vaikeampi on säätää muiden ihmisten puhelimia tai äänenvoimakkuutta. Kannattaa myös laittaa rajat tavoitettavissa olemiselle. 

Tanskalaiset ovat keksineen hyggensä, jokin aika sitten puhuttiin myös downsiftaamisesta. On olemassa mindfulnessia, meditaatioita ja monenlaisia muita keinoja rauhoittaa oma mieli. Oli kyseessä mikä tahansa termi, olennaisinta lienee aika ajoin pysäyttää oma säntäily ja miettiä, mihin suuntaan onkaan menossa. Ei sillä, etteikö säntäilyllekin olisi paikkansa, mutta kiirettäkin jaksaa paremmin, kun on välillä suvantoja.

Hyggeillään!


Kommentit