Aamutreenistä energiaa päivään

Elokuisen aamun lumoa.

Tykkään harjoitella aamuisin. Pitkät kesävapaat ja lomat mahdollistavat aikaisetkin treenit, mutta arjessa joudun miettimään kuvioita, jos haluan tehdä esimerkiksi tehotreenin aamulla ennen töitäni.

Viikko sitten tiistaina työpäiväni alkoi 9.15. Ennen tuota kellonlyömää olin matkustanut junassa tunnin, tehnyt tehotreenin, käynyt suihkussa, meikannut ja syönyt aamupalan. Juoksin harjoituksessani maratonvauhtia kahdeksan kilometriä, joista ensimmäiset 4,5 kilometriä kevyt reppu selässä rautatieasemalta työpaikalleni. Vein repun sisälle ja jatkoin vielä 3,5 kilometriä. Olikin aika kiva luukuttaa loppumatka muutama kilo kevyempänä!

Ja mikä parasta – treeni oli tehty ja osa työmatkastakin juostu samalla!

Varhainen pitkä kiihtyvä lenkki

Saman viikon lauantaina heräsin kello kuusi. Pikainen aamupala ja noin seitsemältä lähdin pitkälle kiihtyvälle lenkille. Kaurapuuron ja harjoituksen aloittamisen välissä olisi voinut olla enemmänkin aikaa, mutta vähitellen olo keveni. Pystyn yleensä lähtemään melko pian ruuan jälkeen lenkille, jos kyseessä on PK-vauhtinen juoksu.

Varhainen viikonlopputreeni johtui säästä ja juoksutreffeistä. Aamuksi oli luvattu vähemmän sadetta, ja olin lisäksi sopinut treffit kamuni kanssa kello kahdeksaksi. Tämä olikin vallan mainio järjestely, sillä vaativan harjoituksen toinen nosto PK2-alueella meni kivuttomasti kaverini peesissä juosten. Lenkin loput kahdeksan kilometriä eli viimeisen noston juoksin maratonvauhtiani ja verkkasin päälle vielä muutaman kilometrin.

Treenin saldo: 27 kilometriä, ja koko lauantaipäivä oli vielä edessä. Mikä fiilis! Palkitsinkin itseni pitsalla ja oluella!

Kahvin juon monesti vasta aamulenkin jälkeen.

Aikaiset lenkit sopivat minulle

Juoksen jonkun verran myös työmatkoja. Käytän siirtymät mieluummin kevyeen peruskuntoalueen juoksuun kuin bussissa istumiseen, ja samalla kertyvät viikkokilsat. Vaikka päivä työmatkoineen venyy monesti 10 - 12 tuntiin, on ihana tulla kotiin, kun ei tarvitse enää lähteä lenkille. Saan pyhittää illan jäljellä olevat tunnit muihin juttuihin.

Olen myös energisin aamuisin, joten siksikin varhaiset treenit sopivat minulle. Pitkän työpäivän jälkeen etenkään tehotreeneistä ei meinaa tulla mitään tai ne tuntuvat kohtuuttoman raskailta. Jos on mahdollisuus virkeään aamutreeniin aikaisella herätyksellä, teen mieluummin sen kuin jätän harjoituksen illaksi.

Tosinaan on pakko tehdä kova harjoitus työpäivän jälkeen, mutta silloin yritän ajatella, ettei viimeisiä kilometrejä maratonillakaan juosta pirteänä kuin peipponen. Olohan on enemmän kuin väsyneellä kahlaajalla.

Treenin jälkeen suihkuun!

Harjoituksesta puhtia päivään

Aamutreenin yksi ehdoton plussa on se, että harjoitus tuntuu antavan energiaa koko päiväksi. Kroppa lähtee niin sanotusti käyntiin ja erilaiset mielihyvää tuottavat hormonit lisäävät hyvää fiilistä. Työpäivän aikana ei tule mietittyä illan tehotreeniä, kun se on jo tehty. 

Suunnittelen yleensä huolellisesti päivän agendani, mutta joskus kuvioita pitää osata muuttaa. Nukuin muutama yö sitten vähän heikommin ja olin hereillä jo ennen aamuviittä. Mietin, siirränkö herätystä vai nousenko ylös. Valitsin jälkimmäisen. 

Klo 5.47 olin käynyt juoksemassa kuusi kilometriä, joista kolme kovempaa vauhtia. Vaikka unet olivat jääneet heikoiksi, jaksoin vallan hyvin koko päivän. Vasta palatessani iltapäivällä töistä kotiin, otin pikku tirsat junassa.

Toiset tykkäävät juosta iltaisin, toiset aamuisin, jotkut jopa öisin. Minulla on kaksoissisar, joka esimerkiksi treenaa mieluummin illalla. Olennaista lieneekin se, että hyödyntää mahdollisuuksiensa mukaan itselleen optimaalisia harjoitteluaikoja.

Harjoitus tehty ennen aamukuutta!


 

Kommentit