Juoksuvuosi 2021 numeroina

Juoksen myös talvella. Kuva: Sari Taipale.

1

Ykkönen on minun kohdallani itsestäänselvyys: maraton. Juoksin yhden ainoan maratonin eli SM-maratonin Jyväskylässä syyskuussa. Viilasin ennätykseni uuteen lukemaan eli 3.21.00. Tavoitteenani oli alittaa 3.20, mutta ihan siihen en yltänyt. Tekemistä riittää siis tulevanakin vuonna.

 

2

Juoksin kaksi kympin kisaa. Ensimmäisen elokuussa Turussa ja toisen marraskuussa Vantaalla. Aurajoen rannalla kesätamineissa juostu kymppi jätti hampaankoloon tavaraa. Aika painui yli 44 minuutin, mutta reitti oli niin monella käännöksellä kyllästetty, että tulos oli helppo laittaa sen piikkiin. ”Huonosti mennyt kisa on hyvä treeni”.

Jos maraton minulle se ”yksi ja ainoa oikea”, kymppi on jotain ihan muuta. Inhokkimatka, joka on juuri siksi niin tärkeä: pitää tehdä töitä siellä, missä on kehitettävää. Jokaisessa kympin all out -kisassa olen erittäin vahvasti epämukavuusalueella.

Tämän vuoden toinen kympin kisa eli maantiejuoksucup Vantaan Hakunilassa kannatti kuitenkin juosta. Laitoin vihdoin kympin uudelle minuuttilukemalle tuloksella 42.54.

 

3

Starttasin kolmelle puolimaratonille kuluvana vuonna. Koronasta huolimatta huhtikuussa Pyhtäällä juostiin SM-puolimaraton, jonne ei ollut tulosrajaa. Minäkin pääsin mukaan ja olin aika varma, että nyt laitan enkan uusiksi. Toisin kävi. Keskeytin kisan puoliväliin.

Toinen yritys oli kesäkuussa Helsingissä Kiuruhölkässä, johon osallistuin, vaikka nimi oli mielestäni lähinnä huono vitsi. Sää oli kesäisen lämmin, joten tällä kertaa tiesin, ettei tarvitse haaveillakaan uudesta ennätyksestä. Olin oikeassa. Maaliin juoksin vähän alle 1.40-tuloksella. Huonosti mennyt kisa…

Ei kahta ilman kolmatta. Lokakuussa kisatulle SAULin puolimaratonille lähdin huonolla asenteella mutta hyvässä kunnossa. Kisa oli yksi elämäni parhaimmista, ja onnistuminen tuli tarpeeseen. Uudeksi  ennätykseksi kirjattiin 1.33.27, eli enkka parani yli kahdella minuutilla. 


4

Juoksen vuoden läpi jokaisena neljänä vuodenaikana. Tein myös uuden ennätykseni neljällä kisamatkalla - lasken mukaan myös Kisamakkaran reittiennätykseni.

 

5

Juoksin kaksi epävirallista vitosen skabaa eli kaveriporukan takaa-ajokilpailun Kisamakkaran. Ensimmäinen juostiin virtuaalisesti ja toinen sitten ihan livenä. Vitonen on alimatkan kisoista suosikkini. Saattaa olla, että vielä vuoden viimeisenä päivänä kisaan vitosen uudenvuodenjuoksussa Tikkurilassa, jos korona suo.

 

8

Juoksija-lehden maratontilaston mukaan olen omassa ikäsarjassani tänä vuonna kahdeksas. Se on ihan hyvin lahjattomalta boheemijuoksijalta. Suurin onnistumiseni onkin ollut se, että aktiivisten juoksuvuosieni aikana olen onnistunut pysymään pois telakalta. Mukavuudenhaluni ehkä estää pahimmat överit treenin suhteen.

 

11

Tämä on laajalla matematiikalla pyöristettynä 11. aktiivisempi juoksuvuosi elämässäni. Tarina on varmasti monelle tuttu: piti juosta vain yksi maraton, mutta jäin koukkuun. Olenkin monesti sanonut, että juokseminen on tervein addiktioni.

 

15

Kaiken kaikkiaan olen juossut 15 maratonia maaliin saakka. Vuonna 2011 juoksin ensimmäiseni Tuusulassa, ja tulos oli 4.26.21. Vuosien saatossa olen viilannut aikaa yli tunnilla parempaan suuntaan. Lähes jokaisen maratonin jälkeen olen päättänyt, etten enää juokse yhtään tavoitteellista kilpailua, mutta tuon päätöksen kumoan yleensä vuorokaudessa.

Niin tänäkin vuonna.

 

3180

Vuoden 2021 juoksukilometrit tähän saakka laskettuna (25.12.).

 

Iloisia kilsoja kaikille - pysytään liikkeessä ensi vuonnakin!

 

Kommentit