Tuplatreenit: kevyttä juoksua aamulla ja tehot irti illalla

Juoksen tehotreenejä myös juoksumatolla etenkin lumisella ja liukkaalla kelillä.

Olen jo usean vuoden ajan juossut joinakin päivinä useamman lenkin. Tämä on johtunut pääasiassa siitä, että juoksen osan työmatkoistani. Istun arkisin junassa yhteen suuntaan jo tunnin, joten mieluummin juoksen tai pyöräilen muut lyhyemmät pätkät työmatkallani.

Tammikuussa aloitin taas tavoitteellisemman maratonharjoittelun. Jotta saisin viikkokilometrini kasaan kohtuullisen järkevästi, olen tietenkin juossut osan työmatkoistani.

Kilometrit jakaantuvat kahdelle harjoitukselle

Ensimmäistä kertaa harjoitteluvuosieni aikana olen kokeillut sitä, että juoksen aamulla kevyen peruskuntoalueen lenkin, hoidan iltapäivällä yhden siirtymän bussilla ja siirryn tunnin junamatkan päätteeksi juoksumatolle tai sisäradalle tekemään tehotreenin eli joko reipasta maratonvauhtista juoksua tai VK2-alueen vetoja.

Olen ollut iloisesti yllättynyt, että tällainenkin tuplatreeni toimii. Saan myös jaettua päivän kilometritavoitteeni kahdelle harjoitukselle, eikä minun tarvitse enää tehotreenin yhteydessä kerätä pk-kilsoja, vaan voin pitää verkat hieman lyhyempinä.

Lisäksi se, etten käy kotona ennen tehotreeniä, mahdollistaa järkevän ajankäytön. Viikkokilometrien lisääminen ei ole siis mikään mahdoton tehtävä, jos osaa organisoida päivänsä.

Juoksen jonkun verran myös Pohjoisbaanalla, joka on ollut ainakin viime päivinä hyvin aurattu.

Riittävästi energiaa ja tirsat 

Tuplatreenit buustaavat aineenvaihduntaa ja helpottavat kilometrien lisäämistä harjoitteluun. Maratonille treenatessani minulla on tietyt viikkokilometritavoitteet, koska itselläni toimii se, että harjoittelussa on kohtuullisesti määrää. Koska myös laadukkaat tehotreenit ovat tärkeä osa harjoittelua, haluan tehdä ne hyvin palautuneena.

Siksi minua hieman jännittikin, miten tehotreenit sujuvat pitkän työpäivän jälkeen, jos olen jo aamulla juossut kevyen lenkin. Yllätyin myönteisesti. Kun syö riittävän välipalan, ottaa junassa tirsat ja aloittaa tehotreenin muutaman verkkakilsan jälkeen, se ei olekaan mikään mahdoton rasti.  

Oma vireystilani on ollut tammikuussa työpäivänkin jälkeen sen verran hyvä, ettei tehotreenin tekeminen ole ollut mitenkään erityisen raskasta. Kun sen jälkeen jää vielä tarpeeksi monta tuntia valveillaoloaikaa ennen yöunia, saan myös nukuttua hyvin ja riittävästi.

Työmatkojeni vakioseuralainen on reppu.

Kevyet välipäivät

Pieni haaste on ollut saada tähän yhdistelmään paikka salitreenille, ettei tulisi liian paljon hermostoa kuormittavaa harjoittelua peräkkäisinä päivinä. Mutta jo yksi kevyempi lenkkipäivä välissä auttaa kehoa palautumaan seuraavaa kovempaa harjoituspäivää varten.

Jos olet joskus miettinyt tuplatreenejä, ja haluat niistä omaan harjoitteluusi uudenlaista ärsykettä, kannattaa kokeilla - maltillisuutta kuitenkaan unohtamatta!

Treeniviikko pulkassa!


Kommentit