Kuusi askelmerkkiä, jos epäilet raudanpuutetta


Infuusio tehdään valvotuissa olosuhteissa.


Itselläni todettiin raudanpuute noin vuosi sitten. Kun aloin epäillä, että saatan kärsiä raudanpuutteesta, minulle oli tärkeää selvittää askelmerkit, miten etenen. Kuluneen vuoden aikana olen huomannut, että monet kamppailevat saman asian kanssa. Laadin listan, mitä voit tehdä, jos epäilet kärsiväsi raudanpuutteesta. Korostan, että en ole lääkäri enkä terveydenhuollon ammattilainen, vaan että itse etenin suurin piirtein näin.



1. Käy laboratoriossa mittauttamassa veriarvosi. Sain lähetteen perusverekuvaan ja ferritiinin mittaamiseen työterveyshuollosta. Ole siis yhteydessä omaan terveydenhuoltotahoosi ja pyydä lähete laboratorioon. Veriarvojen mittauttaminen omakustanteisesti ei ole myöskään tavattoman kallista, jos se on sinulle nopein reitti. Jos olet todella "heikossa hapessa", varaa aika suoraan asiantuntevalle lääkärille.

Naisilla hemoglobiinin alaraja on 117 ja miehillä 134. Monet asiantuntevat lääkärit pitävät ferritiiniä 30 rajana, jonka alla oleva arvo kertoo rautavarastojen olevan tyhjinä. Itse olen huomannut, että minulla hb 117 on ihan sama kuin hb 120, ja jos ferritiinini on 36, se ei ole kovin paljon parempi kuin 30. Jokaisella meistä on omat luontaiset eli geneettiset hb-arvot. Omaa hemoglobiiniä ei kannata verrata jonkun toisen hemoglobiiniin, minun "hyvä" on jonkun toisen "huono".


2. Varaa aika asiantuntevalle lääkärille. Raudanpuutteet syyt on aina tutkittava. On turhaa syödä rautalisiä tai rautapitoisia ruokia, jos veri tihkuu jostakin läpi tai on jokin sairaus, kuten keliakia, joka häiritsee raudan imeytymistä. Rautalisiä ei myöskään koskaan kannattaisi syödä omatoimisesti, koska rauta voi esimerkiksi "ruokkia" elimistön tulehduksia tai sairauksia.


3. Toimi lääkärin ohjeiden mukaan. Lääkäri antaa ohjeet mm. rautalisän syömiseen ja siihen, onko syytä esimerkiksi vähentää raskaita liikuntasuorituksia tms. Asiantunteva lääkäri etenee by the book, eli raudanpuutteen syitä aletaan tutkia, veriarvoja kontrolloidaan säännöllisin väliajoin ja lääkäriltä saat myös hoitosuunnitelman. Toisinaan pelkkä rautalisien syöminen ei riitä, vaan raudanpuutetta hoidetaan infuusiolla eli rautaa tiputetaan suoraan suoneen.



Infuusiossa rautaa tiputetaan suoraan suoneen.


4. Ole kriittinen somessa ja netissä. Sosiaalinen media ja netti ovat pullollaan kaiken maailman ohjeita, mitä kannattaa syödä raudanpuutteeseen ja miten. Kokemukset ovat aina yhden ihmisen kokemuksia, joihin kannattaa suhtautua terveellä kriittisyydellä, ja jotka eivät ole välttämättä yleistettävissä. Nokkonen on esimerkiksi rautapitoinen, mutta sisältää kalsiumia, joka blokkaa raudan imeytymistä. Fakta on taas se, että liha- ja verituotteet sekä sisäelimet sisältävät hemirautaa, joka imeytyy paremmin kuin kasvikunnan tuotteissa ja maitotuotteissa oleva nonhemirauta.

5. Hanki tietoa. Facebookissa on Raudanpuute-ryhmä, jossa on paljon tietoa raudanpuutteesta, mutta myös tarkat säännöt, ettei "hömppää" saa levittää. Netistä löytyy myös asiantuntevien lääkäreiden sivuja, kuten: https://esasoppi.fi/raudanpuute/rauta/

6. Hanki vertaistukea. Raudanpuutteesta kärsii yllättävän moni. Riskiryhmässä ovat etenkin fertiili-ikäiset naiset, kasvissyöjät, kestävyysliikuntaa harrastavat sekä urheilijat (etenkin juoksu kuluttaa paljon rautaa). Omalle psyykelle voi tehdä hyvää, että saa jutella muiden kanssa, joilla on sama ongelma ja joiden kanssa voi jakaa kokemuksia. Kriittisyys kannattaa toki muistaa vertaistuenkin kanssa.














Kommentit

  1. Hei, yrititkö täyttää rautavarastojasi ensin suun kautta rautaa ottamalla, ja miten lopulta päädyit infuusioon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, joo aina ensin suun kautta tabletteina. Söin reilut pari kuukautta lääkärin ohjeiden mukaan, ja samalla selvitettiin syitä mm. tehtiin tähystykset. Mulla vaan eivät arvot nousseet, joten sitten infuusioon.

      Poista

Lähetä kommentti