Yllätysennätys puolimaratonilla Helsingissä

Iloiset juoksukamuni saivat minutkin hymyilemään hetki ennen starttia. Kuva: Sari Taipale.

Jos kisaan voi lähteä huonolla asenteella, onnistuin siinä kyllä erinomaisesti ennen puolimaratoniani viikonloppuna. Kisafiilis oli kateissa, ja muistelin kaiholla sitä latausta, joka minulla oli viisi viikkoa sitten ennen tavoitemaratoniani Jyväskylässä.

Olin siirtänyt osallistumiseni Helsinki Spring Marathonin yhteydessä juostavalle SAULin eli Suomen Aikuisurheiluliiton puolimaratonille koronakeväältä. Yleensä en juokse näin pian maratonin jälkeen puolimaratonia kisamielessä.  

Olin lisäksi itse ollut rekrytoimassa Helsingin Juoksijoille naisten joukkuetta SAULin puolimaratonille. Ajattelin, etten voisi vetää juoksua ihan läskiksi, jos juoksen joukkueessa. Joukkuekisassa lasketaan yhteen kolmen juoksijan puolimaratonajat. Kadutti jo tämäkin rekrytointi, kun köröttelin junassa kohti Pukinmäessä sijaitsevaa kisapaikkaa. En voisi keskeyttää, koska joukkueellamme ei ollut varajäsentä.

Kisaa edeltävänä päivänä kävin häröilemässä rasteilla. Onneksi kenkä piti liukkailla kallioilla, kivillä ja juurakoilla. Kuva: Sari Taipale.

Mieli ei ollut palautunut maratonilta

Pukinmäessä paistoi aurinko ja sää oli lokakuisen viileä. Jokunen lehti värjötteli vielä puussa haalistuneessa ruskassaan, useampi oli liiskaantunut asvalttiin. Sää oli erinomainen juoksuun: poutaa eikä juurikaan tuulta. Spring Marathonin reitti on myös tunnetusti nopea ja tasainen. Olosuhteet juoksuun olivat erinomaiset.

Paikalla oli paljon juoksututtuja, ja heillekin valittelin huonoa asennettani. Sain jo tässä vaiheessa tsemppejä ja kannustusta. Jyväskylässä maratonin juossut Kirsi tunnisti sysipaskan asenteeni ja sanoi hänellä olevan hyvin samanlainen fiilis. Ei huvita. Tunnistimme olon: vaikka maratonilta olisi jo palautunut joten kuten fyysisesti, mieli ei ole vielä palautunut. Ei ollut nälkä!

Verkkasin ennen kisaa Sannan ja Ullan kanssa, ja oli ihana kuunnella heidän pölötystään. Oma takamus tuntui raskaalta, ja kauhukin meinaisi vallata mielen. Juoksin kolme kilsaa täyteen enkä tehnyt edes kovempaa nostoa. Luikahdin pukuhuoneeseen ja otin ylimääräiset vaatteet pois. Vessajonot olivat tietenkin pitkät tässä vaiheessa, joten juoksentelin kohti lähtöpaikan lähellä olevia bajamajoja. Niihin ei ollut juuri lainkaan jonoa. Starttiin oli 10 minuuttia. Olin tehnyt ensimmäisen myönteisen havainnon: kroppa tuntuikin verkan jälkeen yllättävän kevyeltä.

Liikkeelle pääseminen helpottaa oloa 

Lähtölaukaus tapahtui niin äkkiä, että olin vielä kädet kiinni toisessa kengännauhassa. Minulla on tietyt rutiinit ennen starttia, ja yksi niistä on se, että varmistan moneen kertaan lenkkarien nauhat. Kello päälle ja ruuhkaan. Sain pujoteltua ystäväni Sannan selän takana kohtuullisen juoksupaikan. Annoin vauhdin vähän kiihtyä alun hitailun jäljiltä. Muutama tuttu juoksi vieressä ja jollekin huikkasin tsempitkin.

Oli helpottavaa päästä liikkeelle!

Olin askarrellut itselleni kaiken varalta tavoiteaikarannekkeen. Ajattelin, että jos sattuisi hyvä kulku, voisin alittaa jopa 1.35-loppuajan. Sen mukaan olin merkinnyt kilsat ja väliajat rannekkeeseeni. Alle 1.35-alitus olisi myös ennätykseni. Ranneke olisi hyvä apu varsinkin lopussa, jos juoksisin sekunteja vastaan.

Vitosen tolpalle kevyellä askeleella

Juoksu oli kevyttä, mutta niinhän se usein alussa on. Ensimmäisen kilometrin väliaika oli siellä, missä pitikin eli noin 4.30. Hain hyvää rytmiä, omaa paikkaa letkassa ja vedin mutkat todella tiukasti. Mietin juoksulinjani jo alusta saakka huolellisesti. En halunnut juosta yhtäkään ylimääräistä metriä. 

Vitosen kilsatolpalle tulin yli puoli minuuttia tavoiteaikaa edellä. Vähän kova aloitus siihen nähden, että olin ajatellut juosta ensimmäisen kympin vain himpun alle 45 minuutin ja kiristää sitten vauhtia. Tämä suunnitelma oli siis jo roskiksessa. 

Juoksu oli edelleen kevyttä ja jopa nautin vauhdista. Syke oli noussut vasta maratonkynnykselle, joten vauhti ei ollut liian kova. Kiittelin sitä, että takapiruni (Pasi Päällysaho) oli tehnyt minulle elokuun lopulla maratoonarin tasotestin, josta sain ajantasaiset speksit tähänkin juoksuun.

Tämähän sujui! Paitsi että matkaa oli takana vasta noin neljännes. 

Noin kahdeksan kilometrin kohdalla sormikkaat lentävät varikolle. Kuva: Pasi Päällysaho.

Nappasin flow'sta kiinni

Spring Marathonilla puolikkaalla kierretään saman reitti kahteen kertaan. Olen juossut tapahtumassa aikaisemmin sekä puolimaratonin (2016) ja maratonin (2018), joten tunsin reitin. Seitsemäs kilsa oli kisani nopein eli noin 4.13-vauhtia, mikä johtui alamäestä, jonka jälkeen minulla jäi vauhti päälle. Juoksen kisoissa alamäetkin yleensä aika kovaa, koska niissä saa helposti muutaman ekstra sekunnin talteen. Annoin mennä. Tältä juoksun pitää tuntua, mikä flow! Tuosta tunteesta nappasin kiinni.

Kympin kilsatolpalla katsoin kelloani. Oho. Noin 43.53. Olin yli minuutin tavoitevauhtiani edellä, eikä meno tuntunut edelleenkään samalta kuin raastaessani pari vuotta sitten enkkapuolikastani San Sebastianissa. Tuo kisa on ollut yksi elämäni raskaimpia, ja se varmaan vaikutti osaltaan siihen, miten nihkeästi suhtaudun puolimaratonin juoksemiseen.

Tänään meno oli kuitenkin ihan toista. Tiesin myös treenieni, kisojeni ja maratontestin perusteella, että olin paremmassa juoksukunnossa kuin San Sebastianissa marraskuussa 2019. Tuolloin nakuttelin enkan aikaan 1.35.32 ja jäin tavoitteestani puolisen minuuttia. Saisinko juostua tänään puolimaratonin vihdoin alle 1.35?

Toiselle kierrokselle hyvissä voimin

Puolivälissä sisareni oli kannustamassa ja ojensi minulle vesipullon, johon oli teipattu geeli. Tämä oli ainoa evääni. Ohitin myös yhden juoksukamun ja sanoin, että nyt mennään. Hänellä oli jotain vaikeuksia, ja harmitti hänen puolestaan. Avasin vesipulloni, otin kolme huikkaa ja heitin menemään. Geelin korkkasin pari sataa metriä myöhemmin, mutta otin siitäkin vain suullisen, mitä tulisin vielä kevyesti katumaan.

Matka jatkui. Nyt mentiin toista kierrosta tutulla reitillä. Haastavat paikat ja helpot kohdat olivat rekisteröity. Juoksin 4.20–4.27-vauhtia. Syke oli noussut, mutta oli vielä viisi pykälää anaerobisesta kynnyksestäni. Uskalsin hyvin mennä tällä vauhdilla.

Aloin vähitellen myös juosta kisaa. Näin edessäni parin seurakaverin selät ja mietin, voisiko niitä saada kiinni. Tämä oli hyvä motivaatio olla liikaa hidastamatta. Kanssani samoja vauhteja juoksi myös juoksututtuni eli KU58:n Elina, jonka askeleet kiihdyttivät myös omaa juoksuani. Meillä oli hyvä otatus. Välillä toinen meni pari metriä edellä, välillä toinen. Elina oli juossut hienon uuden ennätyksensä (1.33.24) puolimaratonilla Vantaalla kaksi viikkoa sitten, joten minä vain ihmettelin hänen kykyään vetää taas kovaa. Se buustasi myös itseäni.

Hauska kyltti takanani. Voisin tulkita sen niin, että varo, Vipe juoksee! Kuva: Pasi Päällysaho.

Puolimaraton alkaa 15 kilsassa

Viiteentoista kilometriin saakka menoni oli kohtuullisen helppoa, vaikka juostiinkin kovaa. Toki kun juostaan omia kovia vauhteja ja ollaan selkeästi vauhtikestävyyden ylärajoilla, juoksu ei ole koskaan mitään hölkkäilyä. Oma kisani alkoi kuitenkin tästä. Jos maraton alkaa 30 kilsan jälkeen, puolimaraton alkaa 15 kilometrin jälkeen.

Alun löysät oli otettu pois. 15. kilsa napsahti täyteen Tuusulanväylän vieressä olevalla kevyenliikenteenväylällä. Joku pieni vastatuuli tarttui tässä kohtaan paidan helmaan ja mieleenkin. Yritin jopa hakea jonkinlaista peesiä. Olin edelleen tavoitettani reilusti yli minuutin edellä, mutta vastatuulessa laskeskelin jo hätäpäissäni, paljonko kilsavauhti saa hidastua seuraavalla kuudella kilometrillä, jotta alitan vielä 1.35. Oli heikko hetki.

Psyykkisesti tärkeä kilometri

Elina puski menemään, ja ei muuta kuin kantaan kiinni. Ei voi luovuttaa, Elinakin jaksaa! Vastatuuulipätkän jälkeen oli pieni ylämäki. 16. kilsa meni kellon mukaan aikaan 4.37. Siinä oli seitsemän sekuntia liikaa, vaikka varaa olikin.

Onneksi vaikeampaa osuutta seurasi taas nopea alamäkipätkä suorineen, ja seuraava kilometri menikin aikaan 4.16. Tämä oli minulle psyykkisesti todella tärkeä kilometri. Puskin myös Elinan ohitse alamäessä ja jatkoin kohti edessäni vilkkuvaa seurakaverini selkää. Pääsinkin rinnalle ja melkein ohitse, mutta kaveri sisuuntui ja lisäsi vauhtia. Minun oli taas pakko hidastaa.

Jalat ja kroppa alkoivat tuntua väsyneiltä. Juoksuasentoa piti tietoisesti ajatella ja olla hidastamatta liikaa vauhtia. Tuntui, että kaikki energiat oli puristettu kropasta ja kadutti, etten vetänyt puolivälissä koko geeliä. Maaliin olisi enää reilu kolme kilometriä. Hengitys oli kovilla ja syke huiteli jo 170:ssä (anaerobinen kynnykseni on 173). 18. kilsa kuitenkin aikaan 4.24.

Joskus juoksen kalja mielessä, mutta Pukinmäessä ajattelin lopussa vain uutta enkkaa!

Viimeiset vaikeat kolme kilsaa

Takapiru huuteli näillä kohdilla tsemppejä ja kannusti ottamaan edessä juoksevan selän kiinni. Minä yritin, mutta toinen lisäsi vauhtia. Rintakehässäni alkoi tuntua pistämistä, ja kroppa alkoi olla hapoilla. Pudotin vauhtiani hieman, yritin hengittää rauhassa ja olla panikoimatta.

Seuraavat pari kilsaa eli 19. ja 20. olivat ajallisesti ja myös fiilikseltään kisan huonoimmat. Molemmat menivät noin 4.38-vauhdilla. Tälle osuudella sattui myös hiekkapätkää, mutkaa, pikku nyppylää ja alikulkua. Seurasin herkeämättä vauhtia, jotta se ei hidastuisi liikaa. Nyt ei voinut luovuttaa. Jalkaa toisen eteen puuskuttaen ja sama uudelleen.

Viimeinen alikulku. Yritän vetää huolella ja varmasti turhia hidastamatta. Viimeinen pitempi suora, tuolla näkyy jo tuttu risteys, jonka jälkeen käännytään kentälle. Kuuluttajan ääni tunkeutuu tajuntaani, jaksa vielä. Nyt juostaan anaerobisella kynnyksellä ja ylikin. Yritän pusertaa kaiken ylimääräisen, mitä kropasta on otettavissa irti. Käännyn kohti kenttää. Sisareni kiljuu innoissaan, hän on vilpittömästi yllättynyt nähdessäni minut jo juoksemassa kohti maalisuoraa. Takapiru ja muut tsemppaavat. Seurakaverin selkä on edessä, mutta en saa sitä kiinni. Loppukiri ei tähän riitä.

Uusi komea ennätys

Maalisuoralla katson kelloani enkä voi uskoa aikaa todeksi. Olen juoksemassa reilusti alle tavoitteeni eli 1.35. Pingon minkä keuhkoistani ja kintuistani lähtee, jokainen sekunti talteen. Sammutan oman kelloni ajassa 1.33.29. Viralliseksi loppuajakseni tarkentuu 1.33.27.

Maalissa halaan tuttuja, on epätodellinen ja liikuttunutkin olo. Ei tämän näin hyvin pitänyt mennä. Ja ihanaa, kerrankin näin, että juoksu menee paremmin kuin osasin odottaa. San Sebastianissa juostu ennätykseni paranee reilulla kahdella minuutilla, ja alitan 1.35-tavoitteeni yli puolellatoista minuutilla. Lisäksi joukkueemme ottaa N40-sarjassa ylivoimaisen voiton ja SM-kultaa.

Aamun ankeus on vaihtunut iltapäivän hilpeydeksi.


Suomen mestareiden on helppo hymyillä - Maijan ja Anun kanssa korokkeen korkeimmalla kohdalla. Kuva: Pasi Päällysaho.


 

 

 

 

 

 

 

Kommentit