Treenin ja arjen yhdistäminen

Työmatkapyöräily on erinomaista hyötyliikuntaa.


Pienillä jutuilla arjen ja treenin yhdistämisestä saa toimivan kokonaisuuden. Liian tiukasti omia suunnitelmia ei kuitenkaan kannatta kalenteriin naulata. Listasin omat arjen ja harjoittelun kulmakivet blogiini.

Työmatkat

Peruskuntokaudella juoksen osan työmatkoistani, koska sillä tavalla saan viikkoon hyvin lisää kilometrejä eikä töiden jälkeen illalla tarvitse enää lähteä lenkille. Tällä hetkellä keskityn hapenottotreeneihin, joten viikkokilometrit ovat hyvin maltilliset. Ajan kuitenkin noin neljänä päivänä viikossa osan työmatkoista pyörällä, eli päivässä yhteensä noin 60 minuuttia. Pyöräilyä en laske varsinaiseen treeniini mukaan, mutta se on hyvää hyötyliikuntaa.

Työpaikan kuntosali

Korona-aikana iso etu on työpaikan kuntosali. Sali on pieni, mutta toimiva, ja pystyn tekemään siellä varsin hyvin juoksua tukevan saliohjelmani. Tarvittaessa sovellan treeniä. Salille on myös helppo mennä heti töiden jälkeen, jolloin siirtymiin ei kulu aikaa ja treeni on hyvissä ajoin tehtynä. Korona-aikana arvokasta on, ettei salilla ole ruuhkaa.

Treenipaikalle suoraan töistä

Yritän säästää aikaa myös siirtymissä. Saatan mennä töistä suoraan tekemään esimerkiksi vauhtikestävyysalueen harjoituksen. Olen monta kertaa huomannut, että jos käyn kotona töiden jälkeen ennen treeniä, aikaa tuhraantuu kummasti ennen kuin pääsen taas etenemään. Kun aamut ovat aikaisia ja päivät pitkiä, jokainen säästetty 45 minuuttia on arvokasta lisäaikaa itselle.

Vedenpitävä hupullinen takki on tarpeellinen Etelä-Suomen säässä pyöräillessä.

Tehoharjoitusten ajoitus

Teen viikon toisen tehotreenin eli vauhtikestävyysalueen juoksuharjoituksen yleensä perjantaisin, jolloin minulla on helppo ja lyhyt työpäivä. Toisen tehotreenin joudun tekemään usein pitkän työpäivän jälkeen alkuviikosta, ja välillä joudun todella keräämään motivaatiota, että saan lenkkarit jalkaan. Pyrin tekemään itselleni helpomman vk-alueen harjoituksen pitkän työpäivän jälkeen ja jättämään esimerkiksi kovat vedot perjantaille.

Puolipitkiksen tai pitkän lenkin juoksen aina viikonloppuisin. Maratonille harjoitellessani olen toisinaan pyrkinyt tekemään yhden hieman pitemmän lenkin keskellä viikkoakin, mutta se ei ole vielä vakiintunut harjoitusohjelmaani. Viikkokuormitus ei saa olla liian raskas, ja tehotreenit kannattaa tehdä aina hyvin palautuneena. Oman haasteensa tuo salitreenin yhdistäminen viikko-ohjelmaan. 

Pasilassa kulkevaa kevyenliikenteenväylää pidetään talvisin sulana. Loistava paikka tehotreeneille.

Välineet ja säilytys

Silloin, kun juoksee tai pyöräilee töihin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota välineisiin. Juostessa repun täytyy olla toimiva, eikä sinne kannata pakata kuin välttämättömät tavarat. Itselläni on työpaikan sosiaalitiloissa kaappi, jonne voin jättää suihkukamat ja varavaatteita, ettei niitä tarvitse raahata edestakaisin.

Koska pyöräkilsoja kertyy päivittäin viitisentoista, ostin syksyllä uuden pyörän. Vanha Tunturini suorastaan hajosi alleni, ja se oli sen verran raskas ajaa, että investoin kevyempään menopeliin. Ostin myös vedenpitävän takin. Kohta kymmenen vuotta vanhat kuorihousut toimivat sen sijaan loistavasti myös pyöräillessä, ja suuren koon takia ne on helppo vetäistä farkkujen päälle. Lahkeessa olevat vetoketjut ovat välttämättömyys. 

Pitkän työpäivän jälkeen lenkille lähteminen vaatii joskus itsensä ylipuhumista. Harvoin olen katunut.

Suunnittelu ja pakkaus

Ohjelmoin välillä liiankin tarkkaan oman treeniviikkoni, mutta selkeät suunnitelmat helpottavat arkea. Joustoa pitää kuitenkin olla, eli väkisellä väsyneenä ei kannata kovaa treeniä puskea läpi. Viikkosuunnitelmia tehdessäni olenkin tarkka siitä, että lepoa on riittävästi ja palautumiselle jää aikaa. Eli treenien rytmittäminen on avainasia.

Pakkaan myös mukaan otettavat treenikamat aina edellisenä iltana valmiiksi, koska aamulla ei ole aikaa eikä hermoja sähläämiselle eikä säädölle. Toisinaan unohtuu silti hiuslenksu tai sukat, mutta vielä kertaakaan ei ole jäänyt harjoitus tekemättä puuttuneiden lenkkareiden takia.

Arjessa harvoin asiat menevät käsikirjoituksen mukaan, joten joustavuus on ykkösjuttu tässäkin asiassa. Sen sijaan, jos joku väittää, ettei arkena ehdi liikkua, väitettä voi tutkia vielä toisenkin kerran – aika usein halutessaan mahdollisuuksia ja aikaa harjoittelulle kyllä on.

Toimivaa ja liikunnallista arkea!




Kommentit