Muutama Netflix-tärppi ja pari hutia

Kiersin Intiaa vuonna 2012. Kuva on otettu tuolloin Jaipurista.

”Delhi Crime”

Intialainen sarja ”Delhi Crime” ei ole kevyttä katsottavaa. Se pohjautuu tositapahtumiin: vuonna 2012 tehtyyn joukkoraiskaukseen. Sarjassa rikoksen tutkintaa johtaa varapoliisipäällikkö Vartika Chaturvedi, joka yrittää samaan aikaa vakuuttaa tyttärelleen, että tämän kotikaupunki on paikka, jonne voi jäädä opiskelemaan.

Sarja on taitavasti tehty ja tuo intialaisen elämänmenon olohuoneisiin kaikkine makuineen ja väreineen. Joukkoraiskaus on kuvottava, ja se saa ihmiset ympäri Intiaa osoittamaan mieltään, ja myös poliisin toimia kritisoidaan. Vartika tuo kuitenkin päämäärätietoisella toiminnallaan ja luottopoliiseillaan toivoa siihen, että jonain päivänä asiat ovat paremmin. Sarja ei sovi heikkohermoisille. 

”Johan Falk”

Tämä ruotsalainen poliisisarja löytyi puoli vahingossa Netflixistä. Nimikkohenkilö Johan Falk työskentelee Ruotsin poliisin erikoisyksikössä. Sarjassa poliisien ja alamaailman välit kietoutuvat omanlaiseksi vyyhdikseen. Yksi sarjan mielenkiintoisimmista hahmoista onkin Seth Rydell, alamaailman kovanaamainen johtaja.

Johanin ja erikoisryhmän tärkein tietolähde on Frank Wagner alias Lisa. Wagnerin hahmolla on vastineensa todellisuudessa. Kaksoisroolissa eläminen ei ole mitään mammanpoikien hommaa, vaan vaatii pokkaa ja luonnetta. "Johan Falk" on takuuvarmaa ruotsalaista rikossarjalaatua, ja siitä on katsottavissa kolme tuotantokautta Netflixissä. 

”Seven Seconds”

Nuori tumma poika kuolee jäätyään auton alle Jersey Cityssä. Auton kuljettaja on poliisi, joka kuitenkin pakenee paikalta esimiehensä ja tiiminsä avustamana. Poika eli Brenton Butler jätetään kylmän viileästi puiston laidalle virumaan vakavien vammojensa kanssa.

Pojan äiti epäilee, ettei onnettomuus ollut sitä, mitä annetaan ymmärtää. Hän haluaa oikeutta pojalleen. Hän saa tukea epäilyilleen tummalta syyttäjältä K. J. Harperilta ja poliisilta lempinimeltään ”Fish”. Rotukysymykset ovat tapetilla tässäkin sarjassa, jossa välit kuolleen pojan puolustajien ja poliisien välillä kiristyvät.

Sarjan henkilöt ovat inhimillisiä alkoholiongelmineen ja kodittomine koirineen. Vapauden patsas nousee omanlaiseen symboliseen arvoonsa, ja lopussa paljastuu myös se, mistä tulee sarjan nimi. 

”Secret City”

Laadukas löytö Netflixistä on myös ”Secret City”. Tämän australialaisen sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella toimittaja Harriet Dunkley alkaa selvittää nuoren miehen murhaa, ja lopulta tapahtumiin sekoittuvat monet maan johtavat poliitikot ja ministerit sekä Kiinan valtio.

Toisella tuotantokaudella australialainen omakotitalo perheineen räjähtää ilmaan, ja aluksi teosta vangitaan perheen poika. Tapahtumat eivät kuitenkaan ole näin suoraviivaiset. Poliitikon mediavastaavana työskentelevä Harriet haistaa palaneen käryä ja alkaa selvittää totuutta räjähdyksen takana.

 ”Behind Her Eyes”

Kuusiosaisen minisarjan keskiössä ovat psykiatri David, tämän vaimo Adele ja Louise, joka työskentelee Davidin vastaanotolla. Louisen ja tämän pomon välit ovat lämpimät, mutta samaan aikaan Louise tutustuu myös pomonsa vaimoon. Kuvioihin tulee ”päiväkirjamerkintöjen” kautta myös Rob. 

Adele opettaa myös Louisea hallitsemaan omia uniaan. Sarjassa palataan takautumien kautta henkilöiden menneisyyteen. Sekä Davidilla että Adelella tuntuu olevan salaisuuksia, joita he eivät halua paljastaa. Sarja on ihan kiinnostavaa katsottavaa, mutta pari viimeistä jaksoa menee itselläni hieman yli, ja kokonaisuudesta jää tyhjä olo. 

”One”

Mitä tapahtuu, kun ihmiset alkavat DNA:n perusteella etsiä itselleen sitä yhtä ja oikeaa kumppania? Tähän Netflixin uutuussarja ”One” tuo näkökulmia erilaisten esimerkkien avulla, kuten poliisinaisen, joka löytää ”täydellisen kumppaninsa” Barcelonasta ja avioparin, jossa nainen etsii miehensä DNA-kumppanin. Sarjassa täydellisistä pareista tehdään bisnestä, joka saa tietenkin myös kritiikkiä osakseen.

Sarjan lähtökohta on kiinnostava, mutta sen suurin haaste on epäuskottavuus. Vaikka tieteellinen pohja on melko hutera, suurin epäuskottavuus on tarinan tasolla: Rebecca Webb, One-firman toimitusjohtaja, on vain muutamaa vuotta aikaisemmin ollut intohimoinen tutkija, jonka elämä muistuttaa opiskelija-aikoja kämpiksineen. Parissa vuodessa hän muuttuu kylmäksi bisnesnaiseksi, joka ei keinoja kaihda. Tämä ei toimi.

Pidän sarjoista, jotka ehkä vähän vaisunkin alun jälkeen kasvavat ja henkilöihin tulee syvyyttä ja moniulotteisuutta. ”One” jäi minulta kesken, koska muun muassa Rebeccan hahmo alkoi lähinnä ällöttää.


Kommentit